ПЛАТФОРМИ ЯК БІЗНЕС-МОДЕЛЬ: ЗДОБУТТЯ КОНКУРЕНТНОЇ ПЕРЕВАГИ ЧЕРЕЗ ЕКОСИСТЕМНИЙ ПІДХІД - СМЕТАНЮК, Олена; ЦІСАР, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Об'єкт дослідження статті – платформи як бізнес-модель та їх роль у досягненні конкурентної переваги за допомогою екосистемного підходу. Актальність досліджуваної проблеми полягає в перспективності використання підприємствами платформи для забезпечення підвищеної ефективності, інноваційності та вартості продуктів. В результаті проведеного аналізу було встановлено, що платформи сприяють перетворенню традиційних бізнес-моделей, забезпечуючи зручну інфраструктуру для взаємодії між різними учасниками. Це дозволяє компаніям створювати екосистему, де кожен учасник приносить свої знання, ресурси та продукти, що спільно формують цінність для клієнтів. Екосистемний підхід дозволяє підприємствам спрямовувати зусилля на розвиток своїх ключових компетенцій, розподіляти ризики та знижувати витрати завдяки спільному використанню ресурсів. Отримані результати пояснюються тим, що сучасне бізнес-середовище вимагає більш гнучкого та інноваційного підходу до забезпечення конкурентоспроможності. Платформи дозволяють підприємствам бути більш адаптивними до змін ринкових умов, реагувати на нові можливості та виклики, а також залучати зовнішніх партнерів для спільного росту. Ці результати можуть бути використані на практиці підприємствами різних галузей. Інтеграція платформеного підходу дозволяє створити сприятливе середовище для інновацій, розвитку нових продуктів та послуг, а також забезпечити стійке зростання завдяки спільній взаємодії з різними гравцями екосистеми. В сттаті обгрунтовано важливість екосистемного підходу у використанні платформ як бізнес-моделі для забезпечення конкурентної переваги. Результати дослідження підтверджують, що платформи можуть стати ключовим інструментом для підприємств, які прагнуть до інноваційного росту та визначення нових стандартів у своїх галузях. Платформи як бізнес-модель дійсно виявляються потужним інструментом для досягнення конкурентної переваги через екосистемний підхід. Результати цього дослідження вказують на те, що в сучасному бізнесі важливо не лише конкурувати, а й співпрацювати, забезпечуючи взаємовигідність для всіх учасників екосистеми.
Keywords: бізнес-модель; конкурентна перевага; продукти; технології