РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ: ФІНАНСОВИЙ АСПЕКТ - ПТАЩЕНКО, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Метою представленої роботи є роботи є визначення основних складових процесу регулювання діяльності закладів  загальної середньої освіти, а також основних характеристик процесу фінансування. Визначено основну роль складових процесу управління в закладах загальної середньої освіти та складові фінансового забезпечення. Основними методами дослідження є: аналіз і синтез – для визначення основних складових процесу регулювання діяльності закладів загальної середньої освіти, методи дедукції та індукції – для визначення основних аспектів фінансового забезпечення діяльності закладів загальної середньої освіти, графічний метод – для наочного представлення результатів дослідження. Регулювання діяльності закладів загальної середньої освіти є важливим елементом забезпечення якісної освіти та сталого розвитку освітньої системи. Держава, як основний регулятор, встановлює нормативну базу та стандарти для функціонування закладів освіти, а також забезпечує фінансування з метою забезпечення доступності та якості освіти. Основні напрямки регулювання діяльності закладів загальної середньої освіти включають: нормативно-правове регулювання, фінансування, стандарти якості, моніторинг та оцінювання, розвиток кадрів, інфраструктура та матеріально-технічне забезпечення. Всі ці аспекти регулювання сприяють створенню сприятливої середовища для розвитку закладів загальної середньої освіти, підвищенню їх ефективності та забезпеченню якості навчання та виховання учнів. Регуляторна політика має бути спрямована на забезпечення сталого розвитку освіти, враховуючи сучасні виклики суспільства та потреби ринку праці. Важливо, щоб регулювання було гнучким та адаптовано до змінних умов, забезпечуючи закладам загальної середньої освіти можливість ефективно реагувати на нові виклики та впроваджувати інновації. Регулювання діяльності закладів загальної середньої освіти включає в себе ряд фінансових аспектів, які впливають на їх функціонування, розвиток та якість наданої освіти. Фінансове забезпечення є одним із ключових чинників, який визначає ефективність освітнього процесу та розвитку закладів загальної середньої освіти. Визначено основні аспекти фінансового регулювання діяльності закладів загальної середньої освіти: державне фінансування. Уряд виділяє бюджетні кошти для забезпечення функціонування та розвитку закладів загальної середньої освіти. Державне фінансування забезпечує базовий рівень надання освітніх послуг та інфраструктурних потреб закладів; регулювання тарифів і цін. Держава може регулювати рівень плати за навчання в закладах загальної середньої освіти, щоб забезпечити доступність освіти для різних верств населення; фінансовий контроль. Заклади загальної середньої освіти підлягають фінансовому контролю з боку державних органів інспекції, що дозволяє забезпечити ефективне та економне використання бюджетних коштів; залучення інвестицій. Заклади загальної середньої освіти можуть залучати додаткові кошти зі сторонніх джерел, таких як гранти, спонсорська підтримка, пожертвування тощо. Це дозволяє збільшити фінансові ресурси та реалізувати нові проекти та програми; фінансова підтримка освітніх програм. Держава може надавати фінансову підтримку окремим освітнім програмам та ініціативам, спрямованим на підвищення якості освіти та розвиток закладів; формування бюджетів: Заклади загальної середньої освіти формують свої бюджети, враховуючи потреби та прибутковість, а також цілі та завдання, що стоять перед ними. Фінансовий аспект регулювання діяльності закладів загальної середньої освіти важливий для забезпечення стабільності їх роботи, підвищення якості освіти та забезпечення доступності для всіх верств населення.
Keywords: економічний механізм; заклад освіти; освіта; система освіти України; механізм регулювання освіти; фінансування закладів загальної середньої освіти; бюджетування