КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР ЯК ОБ’ЄКТ УПРАВЛІННЯ: ЕВОЛЮЦІЯ МЕТОДОЛОГІЧНИХ ПІДХОДІВ - МИХАЛЬЧУК, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Метою роботи визначено порівняльний аналіз методологічних підходів до трактування терміну «конкурентоспроможність підприємства» з погляду відповідності їх сутнісного наповнення сучасних реалій підприємницької діяльності. В ході аналізу виділено комплексний і відносний підходи, ресурсний, компетентнісно-цільовий та ціннісно-орієнтований. Охарактеризовано особливості кожного із підходів і умови їх ефективного застосування. Аргументовано, що в умовах високодинамічних споживчих ринків та економічної нестабільності, спричинених війною і невизначеністю процесів повоєнного відновлення в управлінні конкурентоспроможністю доцільно опиратися на ціннісно-орієнтований підхід. В контексті цього підходу відзначено провідну роль інформаційного забезпечення процесу створення нових ціннісних пропозицій і розроблено логічну схему цього процесу. Зважаючи на те, що створення нових споживчих цінностей функціонально належить підсистемам маркетингового та інноваційного менеджменту, виділено їх специфічну роль у цьому процесі.
Keywords: підприємницький сектор; конкурентоспроможність; конкурентні переваги; ціннісно-орієнтований підхід; ціннісна пропозиція; інформаційне забезпечення створення цінності