АКТУАЛЬНІСТЬ ТА СПЕЦИФІКА СУЧАСНОЇ МЕТОДОЛОГІЇ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - БАБУХ, Ілона (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті проаналізовано роль науки та наукових досліджень у сучасному світі. Показано значення методології наукових досліджень як особливої проблеми розвитку сучасної науки. Вже в XVIII-XIX ст. в рамках філософії виникає власне науковедення, тобто аналіз в цілому наукової діяльності та наукового процесу як такого. Починають розроблятися теоретичні та методичні принципи науки, досліджуються самі поняття наукової теорії, починають розрізняти гносеологію, логіку та методологію науки.Сучасна наука має багаторівневу концепцію методології наукового знання, в рамках якої виокремлюють філософські, загальнонаукові та часткові методи дослідження. Всі ці методи мають специфіку в різних науках та різне значення для їх розвитку. При цьому в сучасних умовах коли суттєво поглиблюється взаємозв’язок різних наук, підходи та методи одних наук все більше застосовуються в інших, тобто використовуються різноманітні внутрішньодисциплінарні та міждисциплінарні методи.
Keywords: наука; наукові дослідження; методологія наукових досліджень; історія розвитку науки; методи наукових досліджень; система методів; «науковедення»; фундаментальні дослідження; прикладні дослідження