МОДЕЛЮВАННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА БІОЕКОНОМІКИ - ВЕНАЖИНДЕНЕ, Міліта; ЧОРНА, Людмила; КОВАЛЕНКО, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Стаття містить результати досліджень щодо моделювання бізнес-процесів для підприємства біоекономіки. Процедури моделювання пов’язані з розподіленням процесів управління за масштабом та врахування особливостей виробництва та менеджменту підприємства.  Сама процедура моделювання необхідна для визначення кожного бізнес-процесу, його власників, результатів, необхідності контролю  та збереження інформації щодо його виконання. Бізнес-процеси біоекономіки можна поділити на  обов’язкові до виконання відповідно до законодавчої бази та звітності всіх підприємств, виробничі та управлінські з врахуванням профілю розвитку підприємства. Моделювання дозволяє визначити всі виробничі та інформаційні потоки, показники контролю.  Результатами моделювання є чітка візуалізація, опис процесу. Документація містить послідовність всіх процедур, їх забезпечення та  контроль. Запропонована концепція поєднує обов’язкові процедури щодо обліку викидів, виконання екологічного законодавства та запровадження повного циклу виробництва на підприємстві біоекономіки. Адаптована концепція дзеркал для моделювання фактичних бізнес-процесів створення збалансованої системи показників для підприємства передбачає запровадження нових розділів, в загальній проекції Виробництво. При запровадженні нових управлінських технологій, зокрема ощадливого виробництва, передбачається внесення змін в стратегію розвитку підприємства, реалізацію процедур реструктуризації виробничих процесів та перенавчання персоналу. Аналіз життєвого циклу підприємства біоекономіки свідчить про те, що кожна з його фаз потребує переоцінювання стратегічних показників та бізнес-процесів. Такий підхід дозволяє поєднати в одне ціле стратегію розвитку підприємства біоекономіки та його бізнес-процеси.  Відомі методики моделювання та інструменти на основі інформаційних технологій можуть бути використані для моделювання, аналізу та оптимізації за умови формування адаптованих шаблонів моделей для кожного конкретного підприємства.  Серед відомих концепцій використання бізнес-процесів найбільш актуальними є використання системи управління якістю та формування трьох дзеркальних моделей виробничих та управлінських процесів з врахуванням особливостей екологічного законодавства та виробничих процесів біоекономіки.Запропонована концепція моделювання бізнес-процесів може бути основою для внесення змін в систему якості та управління підприємством біоекономіки.
Keywords: біоекономіка; інформаційна система; моделювання; управління підприємством; менеджмент; бізнес-процес; управління бізнес-процесами