МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ТОВАРНОЮ СПЕЦІАЛІЗАЦІЄЮ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - КАЛІНІЧЕНКО, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті розкрито організаційно-економічні засади побудови механізму управління товарною спеціалізацією аграрних підприємств. Визначено чинники, які впливають на відтворення виробничих ресурсів як факторів сільськогосподарського виробництва. Встановлено, що вони мають як загальноекономічний характер, так і проявляються на рівні суб’єктів аграрного господарювання, є суб’єктивними або об’єктивними. Визначено фактори, які визначають потребу системного правового впливу на управління товарною спеціалізацією аграрних підприємств. Розроблено та обґрунтовано елементи архітектури організаційно-економічного механізму управління товарною спеціалізацією аграрних підприємств. Доведено, що даний механізм дозволяє реалізовувати адаптаційні стратегії розвитку виробничо-комерційної діяльності за рахунок комплексного врахування дії факторів зовнішнього та внутрішнього середовища при мобілізації компонент виробничого та економічного потенціалу, а також визначати конфігурацію систем управління товарною спеціалізацією в менеджменті підприємств.
Keywords: спеціалізація; механізм управління; галузі сільського господарства; аграрні підприємства; фактори та інструменти управління