РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ РЕГІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - ДЕРГАЛЮК, Марта (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті розглянуто засади регулювання процесів цифрової трансформації регіональних економічних систем. Встановлено, що цифровізація розглядається як впровадження різноманітних технологій у всі сфери суспільного розвитку. Але, більш важливим для розвитку є саме цифрова трансформація. Цифрова трансформація розглядається як трансформація різнорідних економічних процесів, завдяки впровадженню нових бізнес-моделей, стратегій, систем, підходів та інших інструментів за рахунок використання цифрових технологій. Застосування цифрових технологій дає можливість впроваджувати нові інноваційні, креативні інструменти у різнорідних сферах суспільного розвитку, а також підвищувати ефективність функціонування усталених процесів. Обґрунтовано, що цифровізація регіональних економічних систем займає важливе місце у розвитку регіонів, підвищенні якості життя населення на всіх територіях та підвищенні рівня економічної безпеки розвитку суб’єктів економіки, активізації міжнародного співробітництва тощо. Важливе місце цифровізація має і для забезпечення децентралізації владних повноважень та виконання функцій, що були делеговані на місця. Досліджено основні нормативно-правові акти щодо забезпечення процесів цифрової трансформації регіонів України. Виокремлено позитивні наслідки цифрової трансформації регіональних економічних систем, до яких віднесено забезпечення швидкості передачі інформації, її обміну, зберігання та оброблення; підвищення ефективності управління за рахунок впровадження цифрових технологій; підвищення рівня забезпечення потреб споживачів за рахунок вчасного визначення їх запитів; забезпечення інтеграційних процесів на різних рівнях; полегшення доступу до отримання послуг в системах охорони здоров’я, освіти, фінансових послуг; подолання корупції та підвищення прозорості та ефективності роботи державних та місцевих органів влади тощо.
Keywords: цифровізація; цифрова трансформація; регіон; регіональна економічна система; розвиток