СУЧАСНІ ДЕТЕРМІНАНТИ АКТИВІЗАЦІЇ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ У МІЖНАРОДНОМУ ФІНАНСОВОМУ ПРОСТОРІ - ЛЕЩЕНКО, Марина; ПАСЕНКО, Владислав; САХНО, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті визначено сучасні детермінанти активізації іноземних інвестицій у міжнародному фінансовому просторі. Визначено, що потоки іноземних інвестицій стають основою формування єдиної системи відносин і нової конфігурації світової економіки. Проаналізовано динаміку прямих іноземних інвестицій (ПІІ) за групами країн світу та регіонами. Визначено особливості розподілу прямих іноземних інвестицій між приймаючими країнами з огляду на наслідки пандемії COVID-19. Внаслідок карантинних обмежень та заходів протидії наслідкам пандемії відбулось найнижче падіння показників ПІІ за останнє десятиліття. Азія стала єдиним регіоном, де було зафіксовано зростання обсягів потоків ПІІ в період пандемії.  Виокремлено особливості відновлення показників ПІІ у пост-ковідному періоді та визначено нові ризики для стабільного розвитку міжнародної інвестиційної діяльності з огляду на війну в Україні та ряд нових потрясінь у світовому господарстві. За підсумками 2022 р. різко зросла кількість нових обмежувальних заходів міжнародної інвестиційної, діяльності, в основному через війну в Україні.
Keywords: іноземні інвестиції; динаміка; тенденції; розвинуті країни; країни, що розвиваються; регіональний розподіл; пандемії COVID-19; обмеження; ризики