ОЦІНКА ТРЕНДІВ РОЗВИТКУ БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩА УКРАЇНИ В УМОВАХ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - КАРВАЦКА, Наталія; ГОНЧАРУК, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Для оцінювання загальних трендів розвитку бізнес-середовища України у статті проаналізовано динаміку основних макроекономічних показників, таких як: індекси валового  внутрішнього  продукту та промислового виробництва; обсяги експорту, імпорту та сальдо зовнішньої торгівлі України. Розглянуто результати опитування керівників компаній, що проводив Національний банк України у 2023 році та динаміку Індексу ділових очікувань підприємств; результати дослідження проведеного спільно Центром розвитку інновацій, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національного проєкту Дія.Бізнес, стратегічним агентством Advanter Group та динаміку Індексу активності бізнесу.Виявлено причини та наслідки спаду економічної активності підприємств України за основними секторами економіки. Визначено раціональні рішення, спрямовані на підтримку та відновлення бізнесу в умовах нестабільності.Розглянуто результати міжнародної оцінки за рейтингом економічних свобод від американського фонду Heritage Foundation  (Economic Freedom Index), Індексу сприйняття корупції від Transparency International (Corruption Perceptions Index), міжнародного дослідження сприйняття національних брендів від Brand Finance (Global Soft Power Index). Визначено роль України у світовій економіці.
Keywords: оцінка; аналіз; бізнес-середовище; економіка України; міжнародне оцінювання