РОЛЬ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ У СТАНОВЛЕННІ ЕКОНОМІЧНОЇ НАУКИ - ЖУК, Валерій; ЗАМЛИНСЬКИЙ, Віктор; ДЯЧЕНКО, Олексій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Метою цього дослідження є підтвердження важливості бухгалтерського обліку та актуальності його наукового дослідження з метою досягнення економічного розвитку за допомогою облікової інформації. Кризовий стан практично усіх сфер людської діяльності свідчить про відсутність якісного аналізу управлінських рішень у неструктурованому глобальному просторі, а недооцінення ролі інформаційно-аналітичної діяльності як основи розвитку потребує адаптації облікового контенту до інформаційних інтересів, підвищення цінності (зрозумілості, доречності і швидкості) процесу сбіру, обробки, обслуговування, зберігання та передачі даних, що формують сучасне знання та впливають на динаміку розвитку. Економічне зростання можливе і шляхом вивчення внеску тенденцій та обсягу наукових досліджень бухгалтерського обліку в економічний розвиток. Облік є інформаційною ретроспективною і перспективною базою, першоджерелом стратегії соціально-економічного розвитку та комунікаційною мовою. Маючи доступ до великого масиву інформації, споживач повинен розуміти її системність, використовувати з розумінням, відповідальною мірою, адже від цінності прийнятих рішень залежить майбутнє. Якісний бухгалтерський облік  як комунікаційна складова посилює економічний і соціальний прогрес країни, адже розглядається як інструмент соціального і макроекономічного регулювання. Бухгалтерська інформація має впливати на  цілісність та стійкість цих рішень. У цьому дослідженні пояснюється роль досліджень бухгалтерського обліку в економічному розвитку. Бухгалтерський облік поступово вийшов за межи обліково-аналітичного забезпечення управлінням підприємства, виділився у важливу складову економічної науки, та інформаційну систему державного управління в цілому, та галузевого і глобального управління зокрема.
Keywords: облік; бухгалтерська інформація; інформаційно-аналітична діяльність; економічний розвиток; ретроспективні бухгалтерські дослідження