ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНИХ ІНСТРУМЕНТІВ ІННОВАЦІЙНО-КРЕАТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПІДПРИЄМСТВАМИ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - ПОРСЮРОВА, Ірина; БОТІН, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проаналізовано використання інструментів інноваційно-креативних технологій підприємствами ресторанного бізнесу. Визначено, що інноваційно-креативні технології визначають новий вимір розвитку ресторанного бізнесу. Окреслено, що використання інструментів високотехнологічних інновацій в розрізі видів діяльності дозволить ефективно мінімізувати помилки та скоротити час, залучити нових клієнтів, прогнозувати попит і оптимізувати меню тощо. Так, підприємства ресторанного бізнесу активно  впроваджують CRM-системи, програми для управління замовленнями, складуванням і персоналом, використовують соціальні мережі, платні оголошення і SEO для просування ресторану, а використання інструментів Big Data та аналітичних платформ допомагають зрозуміти уподобання клієнтів. Сьогодні використання QR-кодів для меню, інтерактивних столів або мобільних додатків (застосунків) для самостійного замовлення є звичними інноваційно-креативними технологіями ресторанів. Автоматизовані кухонні прилади та системи моніторингу забезпечують ефективне використання ресурсів і підвищують якість обслуговування, а креативні рішення щодо використання VR/AR для створення унікального клієнтського досвіду є важливим для розвитку Інтернет речей та цифрового маркетингу. Виділено основні напрями та перспективи використання креативних інновацій в ресторанному бізнесі, а саме створення унікального клієнтського досвіду, використання еко-інновацій, персоналізація через технології, інтеграція цифрових технологій, інновації в кулінарії, співпраця з локальними спільнотами, автоматизація та роботизація, розвиток гейміфікації. Визначено, що проблемами впровадження інноваційно-креативних технологій є високі витрати, проте їх ефективне використання впливає на підвищення конкурентоспроможності, платоспроможності, прибутковість за рахунок використання новітніх розробок; сприяє розширенню клієнтської бази через сучасні підходи до інноваційного управління; призводить да сталого розвитку бізнесу в умовах діджиталізації. Синергія процесів ефективного управління інноваційними ресурсами, креативними рішеннями, аналітики та автоматизації забезпечують стабільне зростання та рентабельність підприємств ресторанного бізнесу.
Keywords: інноваційно-креативні технології; ресторанний бізнес; автоматизація бізнес-процесів; цифровий маркетинг; цифрові платформи та аналітика; інтерактивні технології; Інтернет речей; креативні рішення