СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОГО БУДІВНИЦТВА В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ - ЛОБАЙ, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В статті досліджуються питання щодо особливостей, тенденцій розвитку та функціонування в сучасних умовах промислового будівництва аграрної сфери національної економіки. Досліджено напрями аграрного промислового будівництва. Визначено що до початку повномасштабної війни Україна демонструвала стабільний розвиток у сфері будівництва, в тому числі і у сфері промислового будівництва та обґрунтовано, що будівельна галузь зазнала значних втрат внаслідок війни. Досліджено обсяг виробленої будівельної продукції за видами, розподіл виробленої продукції за характером будівництва, проведена оцінка прямих збитків АПК та земельних ресурсів. Визначені напрями функціонування промислового будівництва в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення країни. Обґрунтовано, що основні тенденції розвитку промислового будівництва аграрної сфери у довгостроковій перспективі має стати повсюдне впровадження інноваційних технологій та цифровізація.Аграрне будівництво є стратегічно важливим для України як у військовий час, так і в період післявоєнного відновлення, тому відбудова зруйнованої аграрної інфраструктури, розширення виробництва для внутрішніх і зовнішніх ринків, децентралізація виробництва та розвиток сільських громад, екологічно стійке будівництво та «зелена» енергетика, інновації та цифровізація аграрного будівництва стане основою для майбутнього розвитку країни та її інтеграції у світову економіку.
Keywords: промислове будівництво; аграрна сфера; цифровізація; інвестиції; розвиток