ВПЛИВ ДЕРЖАВНОЇ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ НА РОЗВИТОК ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - УСЕНКО, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Метою статті є дослідження ролі державної інвестиційної політики у формуванні людського капіталу на основі аналізу її основних напрямів, інструментів та впливу на суспільний розвиток. У статті розглянуто роль людського капіталу як ключового чинника економічного зростання, соціального розвитку та конкурентоспроможності держави. Автор акцентує увагу на тому, що високий рівень людського капіталу є основою для сталого розвитку суспільства, забезпечуючи його адаптивність до глобальних викликів та змін. Окремо аналізується взаємозв'язок між державною інвестиційною політикою та формуванням людського капіталу, що є важливим аспектом для забезпечення економічного прогресу. Державні органи повинні забезпечувати інституційну підтримку, спрямовану на покращення рівня освіти, охорони здоров'я та професійної підготовки населення.Досліджено поняття державної інвестиційної політики як складової економічної політики країни, спрямованої на регулювання інвестиційних процесів у різних сферах економіки. Визначено основні напрямки інвестицій, що мають на меті забезпечення швидкого економічного розвитку та покращення якості життя, зокрема у сфері людського капіталу. Наголошено на необхідності створення сприятливого економіко-правового середовища для підприємництва та розвитку інвестиційного клімату, що сприятиме залученню інвестицій у ключові соціальні та економічні сфери.Визначено, роль інвестицій у підвищення продуктивності праці, соціальній мобільності, скороченні нерівності та інноваційному розвитку. Розглянуто основні джерела інвестицій у людський капітал, включаючи державні витрати, ресурси підприємств, фінансування з боку домогосподарств, а також міжнародну підтримку. Підкреслено важливість ефективного використання бюджетних коштів та розвиток інфраструктури для підтримки інвестицій у людський капітал, включаючи нові інструменти фінансування, такі як краудфандинг.Особливу увагу приділено питанням державної інвестиційної політики в умовах воєнного стану, коли ключовими завданнями є залучення зовнішньої фінансової допомоги та оптимізація використання наявних ресурсів для підтримки розвитку людського потенціалу. Запропоновано напрями щодо адаптації інвестиційних інструментів до нових викликів, що постають перед країною.
Keywords: державна інвестиційна політика; інвестиційні інструменти; людський капітал; джерела інвестицій; об’єкти інвестування