ОБЛІК ІННОВАЦІЙ: ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ - КАЩЕНА, Наталія; НЕСТЕРЕНКО, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена вдосконаленню організаційно-методичних засад обліку інновацій в управлінській інформаційній системі підприємства з акцентом на доходах, витратах і результатах інноваційної діяльності. Ідентифіковано стан інноваційної екосистеми України та її місце в глобальному рейтингу інновацій. На підставі негативної динаміки складових глобального інноваційного індексу визнано проблеми в інтеграції інноваційних підходів у процеси створення доданої вартості. Доведено необхідність суттєвої модернізації інформаційного супроводу управлінських впливів щодо інноваційної діяльності бізнес-суб’єктів, Наголошено на доцільності системного підходу до реформування облікових процесів і створення сприятливого середовища для розвитку інноваційної діяльності підприємств. Обґрунтовано необхідність формування облікової політики з урахуванням специфіки інноваційної діяльності, зокрема через деталізацію рахунків бухгалтерського обліку та цифровізацію бізнес-процесів. Запропоновано інфологічну модель облікової політики, що інтегрує фінансові, соціальні й екологічні аспекти, та сприяє деталізації доходів, витрат і результатів інноваційної діяльності підприємств, забезпечуючи прозорість, точність і своєчасність даних для прийняття управлінських рішень. Презентовано робочий план рахунків, що передбачає виділення субрахунків другого і третього порядку для деталізації інформації про витрати, доходи та результати інноваційної діяльності задля більш точного аналізу і ефективного управління фінансовими потоками підприємства. Розглянуто можливості використання ERP-систем та інструментів штучного інтелекту, машинного навчання і Big Data для автоматизації облікових процесів, оцінювання та моніторингу ефективності інновацій. Зазначено, що впровадження запропонованих рішень сприяє стандартизації та оптимізації подання даних про доходи, витати і результати реалізації інновацій у зручному форматі, забезпечуючи комплексний підхід до організації і здійснення обліково-аналітичних процедур.
Keywords: інновації; облік; облікова політика; цифровізація; інноваційний розвиток; управління підприємством