МЕТОДОЛОГІЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ ГРАНТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ІНКЛЮЗИВНОГО РОЗВИТКУ: ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ВИКЛИКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - ШЕСТАКОВСЬКА, Тетяна; ЯРОВОЙ , Тихон; ГАВРИЛЕЧКО, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено методологічні засади управління проектами грантової діяльності, які спрямовані на забезпечення інклюзивного розвитку через реалізацію інноваційних ініціатив. Грантові програми відіграють важливу роль у стимулюванні економічного зростання, підтримці освітніх, наукових, екологічних та соціальних проєктів, що сприяють сталому розвитку та рівному доступу до можливостей. Водночас ефективне управління грантовими проєктами потребує сучасних методологічних підходів, що враховують цифрову трансформацію, інструменти стратегічного планування та ризики, пов’язані з національною безпекою. У статті розглянуто ключові технології, що застосовуються в грантовій діяльності, зокрема блокчейн для підвищення прозорості фінансування та моніторингу витрат, штучний інтелект і великі дані для оцінки ефективності проєктів та прогнозування їхнього впливу, хмарні технології для управління даними та цифрову ідентифікацію для захисту інформації та мінімізації кіберзагроз. Інноваційні підходи дозволяють оптимізувати процеси управління, забезпечити ефективне використання ресурсів і підвищити результативність грантових проєктів. Окрему увагу приділено викликам, пов’язаним із національною безпекою. Серед основних загроз виділено фінансові ризики, пов’язані з шахрайством та нецільовим використанням грантових коштів, кібербезпеку та можливі атаки на інформаційні системи грантодавців і грантоотримувачів, економічну нестабільність через залежність від зовнішнього фінансування, а також соціальні та політичні ризики, що можуть виникати внаслідок недостатньої інтеграції грантових ініціатив у державну політику. Запропоновано заходи для покращення управління грантовими проєктами, зокрема впровадження цифрових механізмів контролю та аудиту, інтеграцію міжнародних стандартів прозорості, посилення державно-приватного партнерства та розширення можливостей для участі українських організацій у міжнародних грантових програмах. Результати дослідження можуть бути корисними для державних органів, науковців, грантодавців та отримувачів грантових коштів, сприяючи розбудові ефективної системи управління грантовою діяльністю в Україні.
Keywords: інклюзивний розвиток; грантова діяльність; методологія; інноваційні технології; управління проектами; національна безпека