ІННОВАЦІЙНІ РІШЕННЯ ДЛЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО ВИРОБНИЦТВА ВОДНЮ: ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ - КРАВЧИК, Юрій; КАТКОВА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Метою наукової статті є аналіз та обґрунтування інноваційних рішень, спрямованих на підвищення енергоефективності виробництва водню, із визначенням перспектив їх впровадження в Україні. У статті розглядається розвиток водневої енергетики, як важливий етап переходу до сталого енергетичного майбутнього. В Україні значний потенціал для впровадження водневих технологій створюється завдяки природним ресурсам, таким як сонячна та вітрова енергія. Проте, попри ці можливості, процес виробництва водню залишається енергоємним, що підвищує важливість розробки інноваційних технологій для зниження енергетичних витрат. Одним із ключових аспектів є вдосконалення технологій електролізу, а також впровадження нових методів транспортування водню. Стаття також акцентує на необхідності подолання технічних та економічних бар’єрів, що стримують розвиток водневої енергетики в Україні. Зокрема, розглядаються новітні досягнення у сфері електролізерів, таких як лужні та протонно-обмінні мембрани, а також успіхи у сфері транспортування водню, що відкривають нові можливості для комерційного використання водню. Розвиток інновацій у водневому виробництві дозволяє знизити залежність від критичних матеріалів, збільшити термін експлуатації електролізерів та підвищити їх ефективність. Враховуючи тенденції глобальних лідерів, Україна має потенціал для інтеграції водню в національну енергетичну систему, зокрема через розвиток інфраструктури для зберігання та транспортування водню. Зокрема, інновації у мембранних технологіях, такі як розробка нових мембран для електролізерів, дають змогу значно підвищити ефективність виробництва водню, зменшуючи використання дорогоцінних металів. У статті також розглядається потенційна участь України в міжнародних проєктах, таких як HORIZON-JTI-CLEANH2-2024-02-04, що мають на меті покращення технологій компресії та транспортування водню, що сприятиме зниженню витрат на виробництво зеленого водню та підвищенню енергоефективності.
Keywords: воднева енергетика; енергоефективність; виробництво водню; відновлювальні джерела енергії; електролізери; інноваційні технології; інфраструктура; транспортування