РОЗВИТОК БУДІВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ПРАВОВІ НОВАЦІЇ ТА ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ - ТИТОК, Вікторія; ЄМЕЛЬЯНОВА, Олена; ПИЛИПЧУК, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проведено комплексний аналіз правових новацій та сучасних викликів, що впливають на розвиток будівельної діяльності в Україні в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення. Особлива увага приділяється змінам у законодавстві, які спрямовані на вдосконалення адміністративних процедур, підвищення прозорості інвестицій, а також інтеграцію цифрових технологій у будівельний процес. Аналізуються нові правові механізми, зокрема ті, що стосуються регулювання будівництва та містобудування, спрощення процедур для швидкої відбудови пошкоджених територій та залучення інвестицій. Важливу роль у реформах відіграють зміни у сфері кошторисних норм та управління будівельними відходами, зокрема щодо процедури розрахунку вартості будівництва, використання ресурсних елементних кошторисних норм, а також сучасних підходів до управління відходами, що виникають внаслідок бойових дій.
Keywords: будівельна діяльність; правові новації; законодавчі зміни; відновлення будівництва; післявоєнне відновлення; містобудування; спрощення процедур; інвестиції; цифрові технології; управління відходами; будівельні програми