ВПЛИВ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА НА ЕКОНОМІЧНУ АКТИВНІСТЬ ВРАЗЛИВИХ ГРУП НАСЕЛЕННЯ - ДРУГОВА, Олена; ЛИПОВИЙ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено вплив соціального підприємництва на економічну активність вразливих груп населення. Розкрито сутність соціального підприємництва як інноваційної форми підприємницької діяльності, яка поєднує економічну ефективність із досягненням соціальних цілей. Особливу увагу приділено механізмам підтримки вразливих категорій населення через створення робочих місць, професійне навчання та сприяння соціальній інтеграції. Проаналізовано міжнародний досвід розвитку соціальних підприємств, зокрема практики Великої Британії, Німеччини, Франції та Канади, та адаптовано їх до українського контексту. Визначено основні виклики, що стоять перед соціальними підприємствами в Україні, такі як недосконалість законодавчої бази, обмеженість фінансових ресурсів та низький рівень обізнаності населення. Розроблено рекомендації щодо створення сприятливого середовища для функціонування соціальних підприємств, зокрема вдосконалення законодавства, впровадження податкових пільг та освітніх програм, а також стимулювання інвестицій. Представлені результати свідчать про зростаючу роль соціального підприємництва у вирішенні актуальних соціально-економічних проблем.
Keywords: соціальне підприємництво; вразливі групи населення; економічна активність; соціальна інтеграція; державна підтримка