УПРАВЛІННЯ ЛОГІСТИЧНИМИ РИЗИКАМИ НА ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ В УМОВАХ ВІЙНИ - ХАРУН, Олена; ГРИЦИНА, Леся (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті за результатами проведеного дослідження уточнено зміст дефініції «ризик», виявлено особливості поняття «логістичний ризик» та «управління логістичним ризиком». Наведено класифікацію логістичних ризиків залежно від виду потоку, місця виникнення, впливу на логістичну систему, природи виникнення та можливості прогнозування. Досліджено принципи та функції управління логістичними ризиками підприємств. Розкрито методи попередження та мінізації логістичних ризиків в діяльності підприємств. Охарактеризовано п’ять основних етапів процесу управління логістичними ризиками: виявлення зовнішніх та внутрішніх ризиків логістичної системи; виконання якісної та кількісної оцінки ризиків; аналіз впливу чинників ризику; прогнозування, моделювання та наслідки рішень; оцінювання прийнятності логістичного ризику та вибір методу управління.
Keywords: ризик; логістичний ризик; класифікація логістичних ризиків; управління логістичними ризиками; методи попередження; зниження та мінімізації логістичних ризиків