ПРОГНОЗУВАННЯ ПОКАЗНИКІВ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ МАЛОГО І СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ - ГРИГОРУК, Павло; ЗАВГОРОДНЯ, Тетяна; ТКАЧЕНКО, Іван; КУЗЬ, Аріна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглядаються питання, пов’язані з аналізом діяльності підприємств малого і середнього бізнесу в умовах воєнного стану. Встановлено, що за таких умов  середній і малий бізнес  займає особливе місце у забезпеченні функціонування вітчизняної економіки, виступаючи однією з основних форм господарювання та сприяючи процесам демонополізації та приватизації. Такі підприємства сприяють розвитку інноваційної діяльності, забезпечуючи насичення ринку товарами, послугами, створюючи робочі місця,  та формуючи конкуренцію на ринку. Вони є одним з основних джерел формування доходів країни. Використання прогнозної аналітики для малих і середніх підприємств, зокрема, виявлення тенденцій в зміні кількості таких підприємств та численності зайнятих на них осіб і важливим з огляду на стратегічне планування їх діяльності. Встановлено, що моделі екстраполяції тенденції є дієвим інструментом вирішення таких завдань. В статті проведений аналіз підходів до моделювання діяльності підприємств малого і середнього бізнесу. Він показав застосування широкого кола різноманітних засобів прогнозування, зокрема, регресійних моделей, виробничих функцій, моделей екстраполяції тенденцій тощо. Для практичного застосування в дослідженні використані трендові моделі, які дозволяють оцінити прогнозні значення показників за умови комплексного впливу всіх чинників. Стаття містить оцінювання тенденцій розвитку підприємств малого і середнього бізнесу, а також розрахунок прогнозних значень на 2024 рік для показників кількості підприємств та кількості працюючих на підприємствах, згідно з якими очікується зростання їх значень. Отримані в ході дослідження результати та сформовані висновки можуть бути використані органами державного управління, зокрема, Хмельницької області, в якості аналітичного підґрунтя при перегляді програми соціально-економічного розвитку.
Keywords: малі і середні підприємства; тенденції розвитку; прогнозування; трендова модель