МІЖНАРОДНИЙ ТА ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНОСТІ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - БІЛОКІННА, Ілона; ОХОТА, Юлія; ЧІКОВ, Ілля (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті висвітлено актуальну проблему забезпечення енергетичної незалежності сільських територій в контексті глобальних трендів та українських реалій. Автори аналізують міжнародний досвід використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) у сільській місцевості та виокремлюють ключові фактори успішних проєктів. Зокрема, розглядаються такі аспекти, як: технологічні інновації: застосування сонячних панелей, вітрових турбін, біоенергетики та мікромереж; економічні моделі: державна підтримка, кооперативи, енергетичні спільноти; соціальний вплив: покращення якості життя, створення робочих місць, розвиток місцевих громад; екологічні переваги: зменшення викидів парникових газів, збереження довкілля. Окрему увагу приділено українському досвіду та державній політиці в галузі енергоефективності та розвитку ВДЕ. Автори аналізують існуючі програми підтримки та наводять приклади успішних проєктів. Висновки статті підкреслюють важливість енергетичної незалежності для сільських територій та пропонують рекомендації щодо подальшого розвитку цього напряму в Україні. Автори наголошують на необхідності комплексного підходу, що включає в себе технологічні інновації, економічну підтримку та активну участь місцевих громад.
Keywords: енергонезалежність; сільські території; відновлювані джерела енергії; міжнародний досвід; енергоефективність