МІЖНАРОДНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ - ЗАГОРОДНЯ, Альона (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено генезис та розвиток світової економіки, її етапи становлення та роль міжнародних організацій у цьому процесі. Проаналізовано взаємозв’язок між формуванням світового господарства, виробничими відносинами та міжнародною співпрацею. Особливу увагу приділено ключовим історичним етапам розвитку світової економіки: від епохи географічних відкриттів до сучасного періоду глобального ринку. Розглянуто діяльність основних міжнародних організацій, таких як ООН, МВФ, ЮНКТАД, СОТ, їхню роль у стабілізації економіки, підтримці держав під час криз і сприянні глобальній економічній інтеграції.Висвітлено ключові події, що сприяли розвитку міжнародних організацій, починаючи з XIX століття, зокрема появу міжнародних конференцій, комітетів і перших міжурядових організацій. Особливу увагу приділено змінам у міжнародних економічних відносинах після Другої світової війни, а також впливу глобалізації та інтеграційних процесів на формування сучасного механізму управління світовою економікою.У статті також підкреслено, що міжнародні організації стали важливими інструментами врегулювання конфліктів, розробки та впровадження міжнародних стандартів у торгівлі, захисту прав людини та навколишнього середовища. Під час аналізу механізмів регулювання міжнародних економічних відносин акцентується на необхідності їхньої модернізації для протидії сучасним глобальним викликам, включаючи економічну нерівність, кліматичні зміни та безпеку.Наголошено на тому, що міжнародні організації стали важливим інструментом регулювання світової економіки, сприяючи вирішенню глобальних проблем, координації економічної політики та розвитку міжнародної торгівлі. Перспективи подальших досліджень зосереджено на вдосконаленні механізмів регулювання світової економіки у контексті сучасних глобальних викликів.Здійснено комплексний аналіз становлення та розвитку світової економіки в контексті її взаємодії з міжнародними організаціями. Розкрито роль міжнародної співпраці у формуванні сучасної моделі економічних відносин, яка пройшла декілька етапів: від регіональних зв’язків до глобальної інтеграції.
Keywords: світова економіка; міжнародні організації; міжнародні економічні організації глобалізація; інтеграція; міжнародна співпраця; економічний розвиток; глобальний ринок; міжнародні відносини; міжнародна торгівля