ПРИНЦИПОВІ ЗАСАДИ ПОБУДОВИ МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - САМБОРСЬКА, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Розглянуто підходи до опису механізму управління бізнес-процесами, розкрито ключові питання до кожного з таких підходів, використовувані моделі, структурні елементи таких моделей, переваги та недоліки таких підходів. Запропоновано формальний опис механізму управління бізнес-процесами у забезпеченні економічної безпеки підприємства як сукупності елементів із визначеними умовами ненульового змісту певних множин у його складі, та показано наслідки невиконання умов ненульового змісту відповідних множин. Функціональність відповідного механізму представлено на основі моделі «чорної скриньки» з описом співвідношення між вхідними сигналами та результатами. Розглянуто використання сукупності управлінських підходів для побудови механізму управління бізнес-процесами у забезпеченні економічної безпеки підприємства, та для кожного з них показані напрями його використання. Визначено конкретні управлінські дії як результати функціонування відповідного механізму, уточнено характер кожної з таких дій та її необхідні результати. З використання моделі «білої скриньки» представлено елементи механізму управління бізнес-процесами у забезпеченні економічної безпеки підприємства.
Keywords: механізм управління; бізнес-процес; управлінський підхід; формальна умова; «чорна скринька»; сигнал; управлінська дія; «біла скринька»