ОЦІНКА ГЛОБАЛЬНИХ РИЗИКІВ З ПОЗИЦІЙ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - ЧМУТОВА, Ірина; ГАЙНАЛІЙ, Анастасія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена оцінці глобальних ризиків, що впливають на діяльність підприємств України, а також визначенню ймовірності їх виникнення та сили впливу з точки зору управління безпекою. Метою дослідження є ідентифікація найбільш актуальних загроз для підприємств країни та розробка стратегій для їх мінімізації. На основі звітів Всесвітнього економічного форуму за 2018-2024 роки проаналізовано основні глобальні ризики, зокрема економічні, екологічні, технологічні та соціальні загрози, що змінюють пріоритети управління безпекою підприємств в Україні. Зокрема, відзначено зростання уваги до кліматичних змін, кіберзагроз, пандемій та геополітичної нестабільності.У статті також представлено результати анкетування 49 українських підприємств, що дозволило оцінити ймовірність виникнення глобальних ризиків, таких як економічна рецесія, інфляція, вимушена міграція, кібербезпека та міждержавні конфлікти. За допомогою п’ятибальної шкали Лайкерта було проведено оцінку ймовірності та сили впливу різних ризиків. Основними висновками є те, що найбільш ймовірними та впливовими для підприємств є ризики, пов’язані з економічними кризами, інфляцією, міграцією та кіберзагрозами.Згідно з результатами дослідження, для підвищення стійкості підприємств рекомендовано посилити заходи кібербезпеки, адаптувати стратегії управління ланцюгами постачань, а також враховувати екологічні та фінансові аспекти для ефективного управління ризиками. Матриця управління ризиками, побудована на основі отриманих даних, дозволяє підприємствам визначити пріоритетні напрямки для розподілу ресурсів і розробки заходів безпеки.Крім того, в статті розглянуто важливість оцінки різних складових безпеки підприємства, таких як інтелектуальна, кадрова, політико-правова, інноваційна, екологічна та фінансова безпека. Це дозволяє комплексно підходити до стратегічного управління ризиками та забезпечити стабільність і життєздатність організацій в умовах глобальних викликів.
Keywords: загрози; ризик; оцінка ризиків; ризик-орієнтоване управління; стратегічне управління ризиками; економічна безпека; фінансова безпека підприємства; цифровізація