ОБЛІК ЗАРЕЄСТРОВАНОГО (ПАЙОВОГО) КАПІТАЛУ: ВІТЧИЗНЯНИЙ ТА МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД - СТОЙКА, Наталія; КОВАЧ, Антонія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розкрито сутність поняття «капітал» та розглянуто структуру власного капіталу, підкреслено важливість зареєстрованого (пайового) капіталу для утворення суб’єктів господарювання. Проаналізовано вимоги, встановлені законодавством України, щодо утворення господарських товариств та формування статутного капіталу. Розглянуто рахунки бухгалтерського обліку за допомогою яких здійснюється відображення операцій зі статутним капіталом та внесення засновниками своїх часток, а також продемонстровано використання цих рахунків на практиці. З метою удосконалення вітчизняної практики, проведено дослідження обліку зареєстрованого капіталу в Угорщині. Проаналізовано вимоги щодо формування статуного капіталу господарських товариств, згідно законодавства Угорщини. Виявлені різниці в обліку зареєстрованого капіталу  України та Угорщини.
Keywords: зареєстрований (пайовий) капітал; статутний капітал; капітал; неоплачений капітал; господарські товариства; бухгалтерський облік