ОГЛЯД РИНКУ РИБИ І МОРЕПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ - СИДОРЕНКО, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто основні показники ринку риби і морепродуктів в Україні. Досліджено динаміку імпорту в Україну продукції групи 3 УКТЗЕД "Риба, ракоподібні та молюски", кількісні та вартісні показники, загальне сальдо цієї продукції, зміни у виробництві вітчизняними компаніями та його основні причини, у тому числі розподіл за ключовими напрямками у динаміці виробництва, експорту та споживання. Надано опис окремих показників функціонування світового ринку цієї продукції, оцінено стан його розвитку та надано пропозиції для вітчизняних гравців. У статті визначено основні відмінності та ключові показники українського ринку морепродуктів, зумовлені екологічними, економічними, політичними тенденціями та війною в Україні. Ця стаття має на меті надати вітчизняним промисловим підприємствам, потенційним виробникам та відповідним органам державної влади інформацію про сучасні тенденції на внутрішньому ринку риби та морепродуктів з метою виявлення потенціалу виробництва в Україні та потенційного зменшення залежності від імпорту в даній сфері.
Keywords: риба; морепродукти; водні біоресурси; аквакультура; імпортозалежність; глобальні тренди; стратегія