ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ ІННОВАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА - СТАСОВСЬКА, Галина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проведено аналіз економічних аспектів правової охорони інноваційного підприємництва. Автор статті обґрунтовує підхід до правової охорони інтелектуальних активів інноваційного бізнесу та визначає роль національного IP-офісу інтелектуальної власності та інновацій України, що стає професійним технополісом із комплексним циклом для новаторів; створений для інтегрованого сервісу та нового підходу до послуг. Зокрема, вивчаються практики розв'язання завдань комерціалізації інтелектуальних активів та розширення комерційних відносин в інноваційному підприємництві. Особливу увагу автор приділяє комерціалізації інтелектуальних активів інноваційного підприємництва, яка визначається ринковим підходом до інноваційного розвитку й створює умови розвитку інновацій; розв'язує задачі впровадження інтелектуального продукту на міжнародних та національних ринках. Комерціалізація інтелектуальних активів визначається як матеріалізація ідей, розробок та нововведень комерційних продуктів інноваційного бізнесу. Рекомендації автора спрямовані на використання дорожньої карти інноваційного підприємництва, яка визначає пріоритети комерціалізації інтелектуальних активів на стадіях стратегічного плану; удосконалює процедуру прийняття управлінських рішень та надання інформації про перспективи й альтернативи розвитку.
Keywords: інноваційний розвиток; інтелектуальні активи; інноваційне підприємництво; інноваційний бізнес; правова охорона; комерціалізація; дорожня карта