АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ФОРМУВАННІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВ - ГЛЕМБИЦЬКИЙ, Олексій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджується ефективність використання штучного інтелекту (ШІ) у формуванні інтелектуального капіталу підприємств, підкреслюючи його стратегічну роль у підвищенні конкурентоспроможності в умовах цифрової трансформації. Інтелектуальний капітал, що включає людський, структурний та соціальний компоненти, стає ключовим активом для організацій, які змушені адаптуватися до стрімких змін ринкових умов. Технології ШІ пропонують інноваційні рішення для автоматизації процесів, управління знаннями та стимулювання інновацій, створюючи додаткову цінність для бізнесу.У дослідженні підкреслено здатність ШІ оптимізувати операційну діяльність, таку як аналіз даних, прийняття рішень і розвиток персоналу, за допомогою сучасних інструментів, зокрема нейромереж і алгоритмів машинного навчання. Ці технології дозволяють підприємствам обробляти великі обсяги даних, прогнозувати ринкові тенденції та вдосконалювати процеси прийняття рішень. Наведено приклади застосування ШІ в агробізнесі, банківській сфері та охороні здоров’я, які демонструють, як ШІ сприяє підвищенню ефективності, скороченню витрат і розвитку інновацій. Наприклад, системи на основі ШІ в агросекторі оптимізують використання ресурсів, а у банківській галузі підвищують безпеку транзакцій та виявлення шахрайства.Попри значні переваги, інтеграція ШІ створює низку викликів. Основними перешкодами є високі витрати на впровадження, нестача кваліфікованих фахівців та етичні проблеми, зокрема ризики порушення конфіденційності даних. Також надмірна залежність від технологій може спричинити уразливість до технічних збоїв та кіберзагроз. У статті наголошується на важливості вирішення цих питань шляхом інвестування в навчання персоналу, розробки етичних стандартів використання ШІ та зміцнення цифрової інфраструктури.Результати дослідження свідчать, що впровадження ШІ суттєво впливає на інтелектуальний капітал, сприяючи структурованому управлінню знаннями, прискоренню інновацій та підвищенню продуктивності. Водночас необхідний комплексний підхід, що включає етичні стандарти, регуляторні рамки та міждисциплінарну співпрацю для забезпечення стійкої інтеграції ШІ. У статті пропонуються подальші дослідження довгострокового соціально-економічного впливу ШІ та його потенціалу в поєднанні з такими технологіями, як блокчейн та квантові обчислення.
Keywords: штучний інтелект; інтелектуальний капітал; цифрова трансформація; автоматизація; інновації; конкурентоспроможність; конфіденційність даних