ЕКОНОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИХ ОПЕРАЦІЙ НА РІВЕНЬ ВВП УКРАЇНИ - АЗАРОВА, Анжеліка; НІКІФОРОВА, Лілія; РУЗАКОВА, Ольга; ХИМИЧ, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена економетричному моделюванню впливу експортно-імпортних операцій на рівень валового внутрішнього продукту України. У роботі розглядається роль зовнішньої торгівлі в економічному зростанні країни, визначається, яким чином зміни в обсягах експорту та імпорту впливають на економічну ситуацію в державі. Проведений аналіз дозволяє виявити ключові фактори, що визначають баланс між експортно-імпортними потоками, а також оцінити їх вплив на макроекономічні показники, зокрема на зростання ВВП.Актуальність дослідження зумовлена необхідністю адаптації економіки України до глобалізаційних викликів та посилення ролі зовнішньої торгівлі у формуванні ВВП. У статті визначено ключові проблеми, пов’язані з недостатнім дослідженням ролі експорту й імпорту в економіці країни, зокрема, оцінювання рівня залежності ВВП від зовнішньої торгівлі, проблемі мультиколінеарності в експортно-імпортних економетричних моделях та порівняльний аналіз впливу імпорту та експорту на рівень валового внутрішнього продукту України.Для аналізу впливу експорту та імпорту на рівень валового внутрішнього продукту автори статті пропонують використовувати метод кореляційно-регресійного моделювання, що дозволяє точно оцінити кількісний вплив компонентів зовнішньоторговельного балансу на економічне зростання. У роботі також враховано специфіку економіки України, яка значною мірою залежить від експорту сировинних товарів та імпорту високотехнологічної продукції. На основі отриманих даних побудовано модель залежності ВВП від експорту та імпорту, що дає змогу оцінити їх відсотковий вплив на формування економічних показників країни.Результати дослідження свідчать, що експортно-імпортні операції мають позитивний вплив на ВВП, забезпечуючи приплив валютних ресурсів та створюючи нові можливості для розвитку галузей економіки, а також сприяють впровадженню нових технологій і задовольняють внутрішній попит. Разом із тим, імпорт може підсилювати залежність від зовнішніх ринків.
Keywords: метод найменших квадратів; мультиколінеарність; двофакторна лінійна регресійна модель; експорт; імпорт; валовий внутрішній продукт