МОДЕЛІ ОЦІНКИ КОНКУРЕНТНИХ СТРАТЕГІЙ НА ОСНОВІ ВИКОРИСТАННЯ ПРЕДИКТИВНОЇ АНАЛІТИКИ - ПТАЩЕНКО, Олена; РОЗУМНИЙ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
В роботе зазначено, що сьогодні важливу роль в оцінці конкурентних стратегій відіграє використання предиктивної аналітики, яка дозволяє прогнозувати майбутні тенденції, зміни на ринку та поведінку споживачів на основі аналізу великих обсягів даних. Це відкриває нові можливості для розробки стратегій, що ґрунтуються не тільки на поточних умовах, а й на передбаченнях, що допомагають компаніям проактивно реагувати на можливі виклики та зміни. Предиктивна аналітика поєднує методи статистики, машинного навчання та штучного інтелекту для виявлення прихованих закономірностей у даних, що дозволяє точніше оцінити конкурентні позиції компанії та її здатність адаптуватися до швидко змінюваного середовища. Це дозволяє не лише підвищити ефективність процесу прийняття рішень, а й створювати більш гнучкі й адаптивні стратегії, що дають змогу зберігати або зміцнювати лідерські позиції. Метою представленої роботи є аналіз сучасних моделей оцінки конкурентних стратегій на основі використання предикативної аналітики. Основні методи представлені в роботі: методи аналізу та синтезу, метод логічний, метод порівняння, метод співставлення, аналітичний метод, методи індукції та дедукції. Моделі оцінки конкурентних стратегій на основі використання предиктивної аналітики значно підвищують ефективність стратегічного управління та дозволяють компаніям приймати обґрунтовані рішення на основі аналізу великих даних і передбачень майбутніх тенденцій. Використання предиктивних моделей допомагає не лише оцінити поточну конкурентну позицію підприємства, але й прогнозувати можливі зміни на ринку, аналізувати поведінку споживачів і конкурентів, що дає змогу своєчасно коригувати стратегії та зберігати або здобувати лідерство на ринку. Інтеграція предиктивної аналітики в процес оцінки конкурентних стратегій дозволяє компаніям адаптуватися до змін у зовнішньому середовищі, оперативно реагувати на нові виклики і можливості, а також забезпечувати більш точне і надійне прогнозування результатів різних стратегічних ініціатив. Зокрема, завдяки використанню таких технологій, як машинне навчання та штучний інтелект, підприємства здатні автоматизувати процеси аналізу і швидше отримувати актуальні дані, що знижує ризики та підвищує конкурентоспроможність. Саме тому, застосування предиктивної аналітики в оцінці конкурентних стратегій стає необхідним інструментом для бізнесів, які прагнуть не лише відповідати на поточні потреби ринку, але й проактивно створювати стратегії на основі точних прогнозів, що гарантують довгостроковий успіх і стабільний розвиток у динамічному бізнес-середовищі.
Keywords: інноваційно активні підприємства; інноваційні бізнес-моделі; цифрова економіка; цифрові трансформації; інноваційні підприємства; цифрові технології; конкурентоспроможність; конкурентні стратегії; управління персонал; система аналітики; предиктивна аналітика; бізнес-моделі; трансформація бізнес-моделей; інноваційна діяльність; моделі оцінки конкурентних стратегій; конкурентні переваги