РОЗВИТОК ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА: АСПЕКТИ СТРАТЕГІЙ МАРКЕТИНГУ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - ЗАКРИЖЕВСЬКА, Ірина; ОСТАПЧУК, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У публікації досліджуються питання розвитку зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання, орієнтирами якого є збільшення обсягів виробництва та експорту продукції (товарів, робіт, послуг), розширення ринкової частки на зовнішніх ринках, вдосконалення систем товароруху і дистрибуції продукції, нарощення обсягів доходу і експортної виручки, збільшення прибутковості та капіталізації, зміцнення внутрішнього фінансово-економічного та ресурсного потенціалу для подальшої експансії на внутрішній і зовнішні ринки збуту. Показано, що у відповідності до визначених задач важливими слугують два блоки завдань: (1) нарощення виробничих потужностей та (2) застосування ефективних маркетингових інструментів у цілях закріплення і зміцнення позицій підприємств на зовнішніх ринках збуту. Відтак, предметом цього дослідження стали аспекти стратегування маркетингової діяльності підприємства на ринках збуту. При тому, показано, що активна зовнішньоекономічна діяльність потребує значних інвестицій і характеризується високим рівнем невизначеності, а, відтак, стосується приділення достатньої уваги проблематиці економічної безпеки. Саме тому метою дослідження визначено обґрунтування елементів стратегування, а також інструментів та засобів маркетингової підтримки, включно з гарантуванням економічної безпеки відповідних процесів, програм і проєктів розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Практична значимість результатів публікації полягає в апробації отриманих результатів вітчизняними суб’єктами господарювання в цілях нарощення обсягів і ефективізації їх зовнішньоекономічної діяльності. Наукова новизна отриманих результатів полягає в подальшому розвитку теоретико-прикладних положень узгодження політики розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємства і забезпечення економічної безпеки таких процесів.
Keywords: підприємство; управління підприємствами; економіка бізнесу; зовнішньоекономічна діяльність; розвиток; стратегування; маркетинг; інструментарій маркетингової підтримки; маркетингові стратегії; ризики і загрози; безпека розвитку; економічна безпека; стійкість; експорт