ОБЛІК ВИТРАТ В МОЛОЧНОМУ СКОТАРСТВІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ - МУЛИК, Тетяна; ДОНЮК, Альона (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена дослідженню ролі обліку витрат в молочному скотарстві; визначено поняття витрат в молочному виробництв їх склад; відображено об’єкти витрат. Також досліджено, що підвищення ефективності функціонування галузі не відбудеться, якщо правильно не організувати управління витратами. Проаналізовано сучасний стан обліку витрат в молочному скотарстві: визначено типові проблеми та недоліки в системі обліку витрат та фактори, які впливають на якість облікової інформації. Висвітлено, що до факторів, що впливають на ефективність обліку входять внутрішні (фінансові, організаційні, технічні) та зовнішні (нормативно-правові, економічні, природно-кліматичні). Досліджено такі інструмент ефективного управління витратами як: бюджетування, стандарт-костинг, АВС-метод. Визначено, що облік витрат є не лише регламентованою процедурою, а й важливим елементом підвищення ефективності функціонування та конкурентоспроможності підприємства на ринку. Також обґрунтована необхідність впровадження сучасних технологій в облік витрат на прикладі автоматизації обліку, системі електронного документообігу та хмарних технологіях.
Keywords: витрати; облік витрат; витрати виробництва; облікове забезпечення витрат; молочне скотарство; ефективне управління витратами