ТОВАРОЗНАВЧІ ЗНАННЯ В ПРОЦЕДУРАХ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ТОВАРІВ У МИТНИХ ЦІЛЯХ - ГИРКА, Ольга; САПОЖНИК, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуті питання товарознавчої експертизи в митних цілях з огляду на основне завдання товарознавства по перевірці відповідності товарів вимогам технічної регламентації та стандартам якості, що є важливим для захисту інтересів споживачів і запобігання ввезенню небезпечних або неякісних товарів. Метою дослідження було дослідження ролі та важливості товарознавчих знань та товарознавчої науки в процедурах ідентифікації товарів у митних цілях та виконанні інших митних формальностей. Показано, що успіху в класифікації товарів зможуть досягти ті митні фахівці, які залучатимуть суміжні знання з галузі товарознавства та експертизи товарів. Під час використання Основних правил інтерпретації ТН ЗЕД особливо важливо володіти набором товарознавчих компетенцій, які передбачають доскональне знання сутності експортно-імпортних товарів. Зроблено висновок, що для ефективного державного регулювання експорту та імпорту товарів потрібні практичні розробки (методики, алгоритми, рекомендації тощо) з ідентифікації та контролю достовірності заявленого коду ТН ЗЕД. Під час їх розроблення, крім критеріїв класифікації, прийнятих у ТН ЗЕД (матеріал виготовлення, призначення, природа походження, глибина переробки тощо), необхідно враховувати комплексний критерій, що характеризує речовинну сутність товару та сукупність його споживчих властивостей.
Keywords: товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності; класифікація товарів у митних цілях; митна класифікація; митне право; митна справа; митне законодавство