СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ РІВНЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ У ГАЛУЗІ ОСВІТИ УКРАЇНИ ТА ОЦІНЮВАННЯ ПЕРСПЕКТИВ ЩОДО ЙОГО ПІДВИЩЕННЯ - ГІТІС, Тетяна; ПІДГОРА, Єлизавета (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Дослідження спрямовано на виявлення основних тенденцій змінення рівня заробітної плати у галузі освіти України та оцінювання перспектив щодо його підвищення з використання методів статистичного аналізу. Встановлено, що рівень заробітної плати в освіті є значно менш ніж в середньому по економіці та наближається до мінімального. Темпи зростання середньомісячної заробітної плати низькі, прогнозується їх уповільнення у 2025-2026 рр. за умови заморожування мінімальної зарплати на рівні 2024 року. Результати аналізу свідчать про те, що праця у сфері освіти є низькооплачуваною та суттєвого підвищення рівня заробітної плати впродовж найближчих років не очікується.
Keywords: галузь освіти; середньомісячна номінальна заробітна плата; темп зростання; мінімальна заробітна плата; регресійна модель