ВПЛИВ КЛАСИФІКАЦІЇ ЗОБОВ'ЯЗАНЬ НА ОБЛІКОВИЙ ПРОЦЕС ТА ФОРМУВАННЯ ЗВІТНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - ВАЛЬКОВА, Наталія; ОВОД, Лариса (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проаналізовано сучасні підходи до класифікації зобов’язань, визначено проблемні питання відображення в обліку окремих видів зобов’язань, систематизовано існуючі види класифікації зобов’язань та проаналізовано доцільність застосування окремих класифікаційних ознак. Досліджено вплив класифікації зобов’язань на обліковий процес, формування фінансової звітності, прийняття оперативних та стратегічних управлінських рішень та аналіз фінансового стану підприємства. Запропоновано розділяти такі види заборгованості, як заборгованість перед іноземними постачальниками за приналежністю до операційної та неопераційної діяльності з метою спрощення процесу обліку доходів та витрат від переоцінки заборгованості в іноземній валюті на дату балансу. Обґрунтовано необхідність класифікації зобов’язань за черговістю погашення з метою планування формування та використання грошових потоків в процесі функціонування підприємства.
Keywords: зобов’язання; забезпечення; класифікація зобов’язань; облік зобов’язань