ШЛЯХИ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА: ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕВАГИ ТА ВЕКТОРИ ПОДАЛЬШОГО РОЗВИТКУ - ЯЩЕНКО, Олексій; КУБАНОВ, Руслан; ПРУСОВ, Дмитро; МАКАТЬОРА, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена вивченню шляхів забезпечення соціальної відповідальності архітектурно-будівельних підприємств та оцінці економічних переваг, пов'язаних з впровадженням таких практик. Автори зазначають, що у сучасному світі спостерігається зростаюча увага до соціальної відповідальності бізнесу, в тому числі і в будівельній галузі. Це обумовлено підвищенням рівня свідомості громадян щодо впливу людської діяльності на навколишнє середовище та суспільство в цілому. Відповідно, архітектурно-будівельні підприємства повинні не лише виконувати свої професійні завдання, а й враховувати екологічні, безпекові та комфортні аспекти для користувачів, а також взаємодіяти з місцевими громадами. Основними перевагами впровадження соціальної відповідальності визначено: покращення репутації компанії, залучення та утримання талановитих співробітників, підвищення конкурентоспроможності на ринку та забезпечення сталого розвитку. Досягнення високих стандартів соціальної відповідальності може також сприяти залученню інвестицій та партнерству з урядовими та недержавними організаціями. Дослідження детально розкриває основні напрями забезпечення соціальної відповідальності в діяльності архітектурно-будівельних підприємств. Зокрема, забезпечення безпеки та комфорту мешканців будівель, врахування соціокультурних та екологічних аспектів, активна взаємодія з місцевими громадами. Окремо підкреслюється важливість зменшення негативного впливу на навколишнє середовище через використання інноваційних технологій, екологічних матеріалів, енергоефективних рішень тощо. Економічні переваги соціальної відповідальності для архітектурно-будівельних підприємств полягають у кращому іміджі та репутації, підвищенні довіри споживачів, залученні нових клієнтів та партнерів, підвищенні продуктивності праці та ефективності діяльності. Автори наголошують, що соціально відповідальний бізнес стає ключовим фактором успіху в сучасних умовах. Для подальшого розвитку архітектурно-будівельних підприємств на засадах соціальної відповідальності важливо активно співпрацювати з громадськістю, державними установами та науковими організаціями. Це дозволить розробляти та впроваджувати інноваційні підходи, спрямовані на забезпечення сталого розвитку та підвищення рівня життя населення. Загалом, дослідження доводить, що інтеграція соціально-відповідальних практик у діяльність архітектурно-будівельних підприємств сприяє не лише ефективному управлінню ризиками та покращенню якості робіт, а й створенню позитивного іміджу компанії, залученню нових клієнтів та збереженню стабільної позиції на ринку.
Keywords: соціальна відповідальність архітектурно-будівельного підприємства; сталий розвиток; навколишнє середовище; інноваційні технології в будівництві; репутація компанії; економічні переваги