ФІНАНСОВЕ ПЛАНУВАННЯ, ПРОГНОЗУВАННЯ ТА БЮДЖЕТУВАННЯ В ІНФРАСТРУКТУРІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ - АЛЕКСІН, Гліб (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Волатильність екзогенного та ендогенного середовища діяльності бізнесу вимагає залучення потенціалу фінансового менеджменту в рамках формування рішень, що спрямовані на створення вартості для стейкхолдерів. Ключовим в даній площині є корпоративне управління, що забезпечує відповідний курс розвитку бізнесу та дотримання інтересів стейкхолдерів. Стаття розглядає ключові аспекти впровадження комплексного підходу до фінансового менеджменту в складовій планування, прогнозування, бюджетування з точки зору задач корпоративного управління. Акцентовано на ролі фінансового планування, прогнозування та бюджетування як інструментів забезпечення ефективності використання ресурсів, дотримання стратегічного курсу та підзвітності перед стейкхолдерами. Розглянуто механізми фінансового планування (аналіз екзогенного та ендогенного середовища, фінансові моделі), фінансового прогнозування (сценарний аналіз, регресійний аналіз), бюджетування (аналіз та контроль за виконанням стратегічних планів і прогнозів) з точки зору оцінки ризиків і аналізу можливостей розвитку на рівні наглядової ради. Окремо даний інструментарій може бути застосований для формування траєкторії досягнення цілей за ESG-критерієм, що є поміж ключових сучасних задач корпоративного управління. Розглянуто переваги автоматизації та аналітики для підвищення прозорості фінансового менеджменту та супроводу управлінських рішень. Інтеграція даного комплексу в систему корпоративного управління є ефективним інструментом для зниження ризиків і підвищення підзвітності керівництва перед стейкхолдерами. Запровадження даного механізму включає в себе елементи Директиви ЄС CSRD від 2022 р., яка об'єднує звітність щодо фінансових та нефінансових показників компаній. Акцентовано, що інтеграція комплексу сприяє зменшенню ризиків, підвищенню прозорості та підзвітності перед акціонерами, що забезпечує сталий розвиток компанії та підвищення її управлінської дисципліни. Перспективи подальших досліджень включають розроблення шляхів інтегрування комплексу фінансового планування, прогнозування та бюджетування в інфраструктуру корпоративного управління.
Keywords: фінансове планування; прогнозування; бюджетування; корпоративне управління; фінансовий менеджмент; ризик; стейкхолдер; ESG; CSRD