ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В УПРАВЛІННІ АГРОВИРОБНИЦТВОМ: ЕКОНОМІЧНІ ТА ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ - ЧЕРНІКОВА, Наталія; САЦЮК, Юлія; ХАЛЯВА, Вадим; ЛЕЛЮХ, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено роль цифрових технологій в управлінні агробізнесом, доведено актуальність даного питання для сільськогосподарських підприємств. Встановлено, що цифрові технології є важливим інструментом управління ефективністю та конкурентоспроможністю підприємств аграрної галузі, а також досягнення високих екологічних результатів їхньої діяльності. Визначено цифрові технології, які є насьогодні найбільш популярними в агровиробництві, а саме: системи точного землеробства, дрони та аерофотозйомка, Інтернет речей для сільського господарства, системи управління фермами, Великі дані та аналітика, блокчейн для відстеження ланцюгів поставок тощо. Встановлено економічні та екологічні ефекти, які надає використання даних технологій. Виявлено вітчизняні компанії-лідери по рівню цифровізації всіх бізнес-процесів, основні напрями та переваги застосування ними сучасних технологій. Зроблено висновок про необхідність проведення подальших досліджень у напрямку виявлення проблем, що спричиняють відставання аграрної галузі у використанні цифрових технологій від інших сфер та галузей діяльності, а також пошуку шляхів їхнього розв’язання.
Keywords: цифрові технології; управління; аграрні підприємства; екологічні аспекти; економічні аспекти; стійкий розвиток