НАПРЯМИ ТА ЗАСОБИ АКТИВІЗАЦІЇ ІНТЕГРОВАНОГО ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - БАС, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті у фокусі уваги перебувають питання забезпечення життєздатності та розвитку бізнесу в критично складних умовах нестабільності. Показано, що вагомим чинником забезпечення зміцнення конкурентних позицій та створення передумов для сталого господарювання і подальшого поступу вітчизняних підприємств є їх інноваційна діяльність та активність. Відтак, метою статті визначено обґрунтування напрямів та засобів активізації інтегрованого інноваційного розвитку вітчизняних підприємств. Зроблено висновок, що під інтегрованим інноваційним розвитком слід розуміти системний підхід, за якого підприємство планує та впроваджує всі види інновацій, реалізує базисні функції у сфері інноваційного розвитку, а також формує й розвиває власну внутрішню систему менеджменту інноваційно-технологічного розвитку. Ідентифіковано напрями інтегрованого інноваційного поступу підприємства. Розроблено сукупність засобів активізації процесів інтегрованого інноваційного зростання суб’єктів господарювання.
Keywords: менеджмент; управління підприємствами; інноваційний розвиток; інтеграційний підхід; напрями та засоби активізації; чинники забезпечення; інвестиції в інновації