ЧИННИКИ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ДИДЖИТАЛІЗАЦІЇ - ГЛАДКИЙ, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті обґрунтовано актуальність визначення та оцінювання впливу чинників цифрової трансформації на діяльність підприємства з врахуванням динамічних умов диджиталізації. Виділено важливість інноваційно-технологічної діяльності підприємства, що обумовлена високими темпами цифровізації та диджиталізації. Чинники цифрової трансформації підприємства розглянуто виходячи із його матеріально-технічного забезпечення, де основну увагу надано процесами осучаснення, оновлення, якісного формування та ефективного використання засобів праці. Обґрунтовано важливість поєднання адаптації підприємства до впливу чинників цифрової трансформації з прийняттям та реалізацією управлінських рішень, де передбачається впровадження цифрових технологій, з одночасним підвищенням інтенсивності використання активної частини основних засобів. Наголошено, що навколо матеріально-технічного забезпечення пов’язано такі пріоритетні напрями розвитку підприємства в умовах диджиталізації, як інтелектуалізація праці, інформаційно-комунікаційна технологізація, максимізація виробничої потужності, інноваційність виробництва та реалізації продукції та інше. Обґрунтовано основні бізнес-процеси та їх узгодження з критичними чинниками успіху впровадження цифрових технологій і створення на підприємстві цифрового середовища.
Keywords: цифрові трансформації; цифровізація; диджиталізація; підприємства; цифрові технології; цифрове середовище; матеріально-технічне забезпечення