БЛОКЧЕЙН У HR: НОВІ ГОРИЗОНТИ БЕЗПЕКИ ТА ПРОЗОРОСТІ В ЦИФРОВІЙ ЕКОНОМІЦІ - ЧЕРНИЧКО, Тетяна; СТЕГНЕЙ, Маріанна; ПРОСКУРА, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Блокчейн-технологія пропонує нові горизонти безпеки, прозорості та ефективності в цифровій економіці. Її застосування може кардинально змінити традиційні підходи до рекрутингу, оцінки та управління даними співробітників, а також вплинути на взаємодію з робочою силою на глобальному рівні. Для України, країни, яка активно рухається шляхом цифровізації державних послуг та бізнес-процесів, проблема застосування блокчейн у HR-технологіях є особливо актуальною. В умовах стрімкого розвитку IT-сектору, збільшення кількості стартапів та інтеграції України в міжнародний ринок, блокчейн може стати ключовим інструментом для забезпечення надійності, безпеки даних та ефективності управління персоналом. Це дозволить не тільки підвищити конкурентоспроможність українських компаній, але й забезпечити прозорість та відкритість в HR-процесах, сприяючи створенню довіри між працівниками та роботодавцями.Метою статті є комплексний аналіз потенціалу використання блокчейн-технологій у сфері управління людськими ресурсами (HR) з акцентом на вирішення ключових викликів, пов’язаних із забезпеченням безпеки, надійності даних та ефективності HR-процесів в умовах воєнного стану в Україні.В дослідженні застосовано комплексний підхід, що включає аналіз наукових публікацій, статей, монографій та доповідей на конференціях з питань блокчейну та управління людськими ресурсами, а також проведено порівняльний аналіз випадків використання блокчейн-технологій у HR-практиках.Стаття прагне визначити, як блокчейн може сприяти оптимізації робочих процесів, захисту персональних даних співробітників та підтримці оперативної стабільності релокованих підприємств, а також обговорити потенційні перешкоди та обмеження при інтеграції блокчейну в HR-системи. Окрема увага приділяється аналізу досліджень та розробок вітчизняних та зарубіжних науковців у цій галузі, з метою визначення перспективних напрямів подальших досліджень та розробки практичних рекомендацій щодо ефективного впровадження блокчейн-технологій у HR-практику в Україні.Блокчейн може трансформувати традиційні підходи в управлінні людськими ресурсами, роблячи процеси більш ефективними, безпечними та справедливими. Втім, для повноцінного впровадження цих практик потрібно подолати низку технічних, юридичних та організаційних викликів, що і окреслює перспективи подальших досліджень.
Keywords: цифрова економіка; HR-технології; блокчейн; цифрова трансформація