РИЗИК, ЯК ФАКТОР ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ПРИ ФІНАНСУВАННІ ПРОЕКТІВ У СФЕРІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - РЯБЧИКОВ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У даній статті досліджується роль ризику як критичного фактора при прийнятті рішень щодо фінансування проектів у сфері інформаційних технологій. Автор аналізує вплив різних ризиків, використовуючи метод EMV (Expected Monetary Value), на вибірку проектів з ІТ-індустрії. Особлива увага приділяється критеріям вибору цільових проектів у портфелі, з акцентом на необхідність розширення цих критеріїв для оптимізації розподілу фінансових ресурсів. Це дозволяє підвищити економічну ефективність всього портфеля проектів, забезпечуючи більш обґрунтоване управління капіталом у контексті високих ризиків, характерних для ІТ-сектору. Значна частина дослідження присвячена розгляду популярних показників ефективності інвестицій, таких як ROI (Return on Investment) та IRR (Internal Rate of Return), з акцентом на їхні обмеження та необхідність врахування ризиків у їхніх розрахунках.
Keywords: управління ризиками; проектний менеджмент; вплив ризиків; IT проекти; EMV метод; види ризиків; вартість ризику