СУТНІСНО-АНАЛІТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПОДАТКОВОГО БОРГУ В УКРАЇНІ - РУДЕНКО, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті виокремлено два основні підходи до трактування змісту податкового боргу: з позиції юриспруденції та з позиції фінансової науки. Аргументовано, що обидва підходи мають право на існування. Запропоновано авторське визначення податкового боргу, яке не тільки визначає його зміст, а й містить причини та наслідки його існування. Обґрунтовано сутнісні характеристики податкового боргу, які стосуються невиконання платниками податкового обов’язку, причин і результатів його невиконання, необхідності узгодження грошових зобов’язань платників податків, а також наслідків існування податкового боргу для усіх учасників податкових відносин. Проаналізовано динаміку податкового боргу в Україні з обґрунтуванням  причин виявлених тенденцій. Здійснено аналіз структури податкового боргу в Україні як у розрізі податків і зборів, так і в розрізі форм оподаткування та рівнів управління.
Keywords: податки; податкові надходження; податковий обов’язок; грошове зобов’язання; пеня; податковий борг; контролюючі органи