ЦИФРОВА МУЛЬТИРІВНЕВА СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ТРАНСПАРЕНТНІСТЮ ФІНАНСОВИХ ВІДНОСИН - ЗАХАРКІН, Олексій; НЕБАБА, Наталія; ЛЕБІДЬ, Оксана; ЗМІЄНКО, Віталій; КОРНЄЄВ, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглядається застосування сучасних цифрових технологій, платформ та інструментів в системі забезпечення транспарентності фінансових відносин на різних рівнях економічного устрою. Розглянуто принципи функціонування та інформаційного наповнення платформи відкритих даних у сфері публічних фінансів Є-data, а також її складових – державного веб-порталу бюджету для громадян «Open budget», єдиного веб-порталу використання публічних коштів «Spending», порталу реєстру проектів МФО IFIs projects. Проаналізовано роль платформи Prozorro, порталу Dozorro, пошуково-аналітичної системи .007 у забезпеченні прозорості публічних закупівель, що є необхідною умовою цифрової транспарентності фінансової діяльності державних та комунальних підприємств. Розглянуто цифрові аспекти транспарентності фінансово-кредитної системи, виокремлюючи роль НБУ та банків, та підкреслено значення веб-сайтів банків як інструменту забезпечення прозорості. На рівні корпоративних фінансів розглянуто інформаційні сервіси, що відіграють велику роль у забезпеченні цифрової транспарентності, такі як YouControl, Оpendatabot, Vkursi Pro, SMIDA. Окреслено перспективи подальших досліджень в цьому напрямку.
Keywords: цифрові технології; транспарентність; фінансові відносини; публічні фінанси; фінансово-кредитна система; корпоративні фінанси; особисті фінанси