МЕРЕЖЕВІ МЕТОДИ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ ІТ-ПРОЄКТАМИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - КОЛОДІНСЬКА, Яніна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджуються сучасні виклики та можливості їх подолання, що виникають при управлінні ІТ-проєктами. Автором відмічено необхідність застосування ефективних методів управління для досягнення успішних результатів. Зазначено, що з метою раціонального планування і оперативного управління проєктами в галузі інформаційних технологій, наряду з гнучкими методологіями доцільно застосовувати мережеві методи моделювання. Наведено ключові аспекти використання мережевих методів і моделей із застосуванням мережевих графів у плануванні, моніторингу та реалізації ІТ-проєктів. Аргументується їхня значущість при плануванні і моделюванні послідовності дій, визначенні критичного шляху та оцінки тривалості проєкту. Звертається увага на ефективність мережевих методів у контексті складних та ризикованих ІТ-проєктів. Розглянуто методи аналізу і оптимізації проєктів за допомогою мережевого графа та діаграми Ганта. Етапи моделювання та обчислення параметрів здійснено для ІТ-проєкту з розробки програмного забезпечення. Наведено кейс створення ІТ-продукту з детальним оглядом мережевого методу планування та оптимізацією за критеріями мінімізації вартості та часу виконання проєкту. Графік Ганта для наведеного кейсу ІТ-проєкту (таблиця 1) побудовано за допомогою сучасних інструментів штучного інтелекту та цифрового сервісу FigJam. Досліджено існуючі програмні рішення, які значно спрощують і пришвидшують реалізацію моделей та дозволяють автоматизувати процеси управління ІТ-проєктами. Відзначено можливі переваги та обмеження використання мережевих методів, а також вказується на напрями подальших досліджень у цій області.
Keywords: ІТ-продукт; мережеві методи; мережевий граф; моделювання; оптимізація витрат