КЕРІВНІ ПРИНЦИПИ СТВОРЕННЯ СТІЙКИХ ДО ПОТРЯСІНЬ ТА КРИЗ АГРОПРОДОВОЛЬЧИХ СИСТЕМ - ПОГОРЄЛОВА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено основні критерії та фактори формування стійкості агропродовольчих систем до потрясінь та криз. В результаті проведеного дослідження розроблено концептуальну схему аналізу стійкості агропродовольчих систем в Україні в результаті потрясінь та криз, спричинених війною. Аналіз побудований на основі трьох фундаментальних питань: 1) «стійкість до чого?» – об’єкт стійкості, «стійкість чого?» – суб’єкт стійкості та 3) «стійкість заради чого?» – мета стійкості. Доведено, що для підвищення стійкості агропродовольчих систем важливо, щоб політика, стратегії та програми керувалися трьома основними принципами: 1) готовність до збоїв, 2) впровадження загальносистемного, багатобічного та міжсекторального підходу з урахуванням багатьох ризиків та 3) врахування різних питань та складових політики. Керівні принципи у поєднанні з базовими принципами формують ключові фактори впливу на компоненти національної агропродовольчої системи, що забезпечують їх стійкість.
Keywords: принципи; стійкість; агропродовольча система; потрясіння та кризи; фактори; війна; Україна