ОБЛІКОВА СТАВКА ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ ЯК ІНСТРУМЕНТ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ - ГАРКУША, Юлія; ІВАНОВА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено теоретичні та методичні основи процентної політики Національного банку України. Зазначено, що облікова ставка являється одним із монетарних інструментів, за допомогою якого центральний банк встановлює для банків та інших суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових коштів. Визначено, що у процесі реалізації процентної політики національний регулятор також установлює процентну ставку за інструментами постійного доступу із регулювання ліквідності банківської системи. У дослідженні виділено важливість процентного каналу трансмісійного механізму монетарної політики, адже зміна облікової ставки центральний банк прямо впливає на короткострокові ставки на фінансовому ринку, а через криву дохідності – на довгострокові. За результатами дослідження запропоновано  за сприятливих умов повернутися до режиму таргетування інфляції, обравши еклектичний його вид, що дозволить застосовувати подвійний мандат. Також необхідним є відновлення симетричного коридору відсоткових ставок та повернення до операційного дизайну процентної політики, що діяв до початку введення воєнного стану.
Keywords: центральний банк; монетарна політика; процентна політика; інструменти монетарної політики; облікова ставка