КОНЦЕПТУАЛЬНЕ ОСМИСЛЕННЯ ВЗАЄМОЗАЛЕЖНОСТІ ФЕНОМЕНІВ «КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ДЕРЖАВИ» ТА «НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА» - СИТНИК, Григорій; ТАРАН, Євгеній (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена аналізу теоретичних та практичних аспектів взаємозалежності феноменів «конкурентоспроможність держави» та «національна безпека».Метою дослідження є виявлення сутності, складових, показників, чинників, механізмів, викликів, загроз, перспектив та стратегій забезпечення цих феноменів, а також їх динаміки та трансформації в умовах глобалізації, цифровізації, демократизації, інновацій.Для досягнення мети дослідження автори поставили такі завдання, як проаналізувати наукову літературу, що стосується конкурентоспроможності держави та національної безпеки, порівняти рівень конкурентоспроможності та національної безпеки в різних країнах та регіонах, визначити основні виклики та загрози для конкурентоспроможності держави та національної безпеки в сучасних умовах, запропонувати способи підвищення конкурентоспроможності держави та національної безпеки України.Автори використовують аналіз та синтез наукової літератури, статистичних даних, нормативно-правових актів, документів міжнародних організацій, порівняльний та історичний, системний та комплексний, логічний та критичний методи дослідження.Автори роблять висновок, що конкурентоспроможність держави та національна безпека є взаємопов'язаними та взаємозалежними феноменами, які визначають статус, роль та перспективи держави у світовій спільноті, а також що для підвищення конкурентоспроможності держави та національної безпеки в майбутньому необхідно здійснювати комплексні реформи та модернізації у всіх сферах життєдіяльності. Основним стратегічним орієнтиром України у сфері забезпечення національної безпеки є створення достатніх власних спроможностей як базису для забезпечення власної безпеки та стійкості.
Keywords: концепт; конкурентоспроможність; держава; національна безпека; принципи; цілі; стратегії; моделі; механізми публічного управління; цифровізація; оптимізація