ТОРГІВЛЯ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЮ ПРОДУКЦІЄЮ З ВИЩОЮ ДОДАНОЮ ВАРТІСТЮ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИМ СОЮЗОМ - КОЗАК , Ольга; ГРИЩЕНКО, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проаналізовано двосторонню торгівлю агропродовольчою продукцією між Україною та Європейським Союзом (ЄС) після впровадження Поглибленої та всеохоплюючої Угоди про вільну торгівлю (ПВЗВТ). Виокремлено сировинну та не сировинну продукцію, яка приймає участь у зовнішній торгівлі. Детально розглянуто динаміку обсягів експорту та імпорту, товарну структуру, а також вплив війни на торгівельні відносини між Україною та ЄС. Висвітлено зростання ролі ЄС як основного партнера для українського агроекспорту. Розглянуто частку сировини в структурі експорту агпропродовольчої продукції з України в різні частини світу. Якщо для країн Африки та Азії сировинний експорт з України стосується безпосередньо продовольчої безпеки, то ринок Європейського Союзу, хоч і є великим, проте має обмежені можливості щодо поглинання української сировини. Перенасичення внутрішнього ринку ЄС агропродовольчою продукцією з України призвело до протестів фермерів у кількох країнах ЄС на початку 2024 року. Така ситуація створює додаткові виклики для України, підкреслюючи необхідність диверсифікації експорту на продукцію з вищою доданою вартістю, зокрема олію, м’ясо птиці, плоди та інші харчові продукти, на які зберігається стабільний попит у європейських споживачів. Доведено, що імпорт агропродовольчої продукції з ЄС до України залишається переважно орієнтованим на товари з вищою доданою вартістю. Продовження інтеграції до ЄС та перспективи членства України стимулюють адаптацію українських підприємств до європейських стандартів якості та технічних вимог. Загалом, у статті наголошується на стратегічній важливості ЄС як основного торговельного партнера для української агропродовольчої продукції, а також на потенціалі такого партнерства для підтримки економічної стабільності України.