ПРОБЛЕМА ЗАЙНЯТОСТІ ТА БЕЗРОБІТТЯ НАСЕЛЕННЯ У ВОЄННИЙ ЧАС - ВЕДЕРНІКОВ, Михайло; ЧЕРНУШКІНА, Оксана; КРИВОНЮК, Діана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджуються питання зайнятості та безробіття населення у воєнний час. Визначено сутність поняття зайнятість та безробіття відповідно до чинного законодавства. Виконаний аналіз економічно активного населення України та Хмельницької області відповідно до даних Державної служби статистики. Досліджена динаміка показників робочої сили за віковими категоріями в розрізі поділу за статтю по Україні в цілому та по Хмельницькій області. Результати розрахунків засвідчили незначні відмінності у показниках України та Хмельницької області у відсотковому виражені. Відзначено негативні тенденції на ринку праці України зі зменшення показників робочої сили та зайнятого населення та збільшення кількості осіб, віднесених до безробітного населення та осіб, які не входять до робочої сили. Представлено і проаналізовано показники ринку праці України за період повномасштабного вторгнення за результатами соціологічних досліджень. Наголошено на впровадженні заходів щодо підвищення зайнятості населення у воєнний та повоєнний час.